Detta kan blockchain användas till

Idag tänkte vi ägna ett inlägg åt att fördjupa oss i lite i det mycket breda och komplicerade ämnet blockchain. Tekniken blev känd för allmänheten när Bitcoin gjorde sitt stora börsgenomslag och gjorde många oanade bitcoinägare till miljonärer. Sedan dess har kursen landat i något jämnare nivåer, men tekniken är varken daterad eller på något sätt ointressant. Tvärtom.

Vad man kan använda blockchaintekniken till är det många som spekulerar i idag. Det man kanske främst tänker på är att man kan använda tekniken till att föra över kryptovalutan bitcoin, som ibland blandas ihop med verkliga pengar eller som en verklig valuta (även om man förstås kan handla i bitcoin, lika väl som man kan handla i vad som helst annars än bara reda pengar). På BTCX kan man enkelt investera i bitcoin och man kan till och med köpa det med Swish.

Bitcoin startade som ett sätt att skicka data mellan användare (så kallad peer-to-peer teknik). Tanken är helt enkelt att man ska kunna skicka värderad information mellan olika komponenter och inte göra sig beroende av andra aktörer, som traditionell valutahandel alltid kräver. Det är marknaden som avgör vad värdet på bitcoins är och många som annars inte handlar i aktier eller liknande sitter helt uppslukade i denna köp- och säljboom. Många menar att bitcoins intåg på marknaden skapade ett helt nytt intresse bland unga människor att investera på börsen, vilket får ses som en mycket positiv konsekvens av noteringen.

Vad är blockchain?

Blockchain fick kanske sitt stora genombrott via bitcoin, men tekniken är inte bunden eller beroende av bitcoins. Blockkedja eller blockchain är den teknik som möjliggör överförandet av bitcoin (bland annat). Det består av ett nätverk noder som kommunicerar sinsemellan. När en transaktion äger rum skickas informationen via nätverket och behöver inte genomgå en certifiering. Det beror på att överföringen bekräftas i blockkedjan, och går inte att förfalska.

Vad kan man använda det till?

Många har fått om bakfoten att blockchain bara används i samband med överföring av bitcoin, men så är inte fallet. Ett exempel är till exempel Barncancerfonden som nu använder blockchain för att givaren ska kunna se konkret var pengarna landar någonstans. Det är tack vare blockkedjans hittills oövervinnerliga transparens som gör den så tacksam i att använda i affärer. Ett annat exempel hade kunnat vara olika typer av protokoll, som man behöver i samband med en bilförsäljning. Med blockkedja skulle man kunna kontrollera hur länge bilen har körts och att milangivelserna stämmer, när den blev besiktigad senast och liknande.

Här kan du läsa en enkel fördjupning i hur blockkedjans teknik används och spekuleras att den kommer användas i för olika typer av branscher och sammanhang. Vi pratar allt från banker, fastigheter och sjukhus. Vad man i framtiden kommer använda bitcoin till är fortfarande inte helt utrett, men det finns många start-ups som helt förlitar sig på tekniken eftersom de är övertygade om att det här är den mest revolutionerande tekniken för informationsspridning som ägt rum i modern tid.