Telefonväxeln är ingen struntsak

Telefonväxlar är kanske inte det man i första hand förknippar dagens kontor med. Men växeln kan göra stor skillnad, och faktum är att det varje år delas ut en utmärkelse till årets bästa växel i Sverige.Gammal telefonväxel

Vad tänker du på om vi säger telefonväxel? Tänker du på gamla tiders manuella växlar, som din mormors generation jobbade i, eller tänker du på moderna lösningar som IP-centrex från Soluno?

Telefonväxlarna har förändrats mycket de senaste tio åren. Det har dock länge varit möjligt att låta en dator hantera inkommande anslutningar: de första open source-lösningarna kom för snart tio år sedan.

Vilka funktioner som kan ingå i en modern telefonväxel beror på verksamhetens behov. Några av de funktioner man kan hitta i en modern växel eller IP-centrex är:

  • Möjlighet att integrera växeln med företagets CRM-system, t.ex. via ett API.
  • Telefonkonferensfunktion.
  • Möjlighet att plocka ut och analysera data från växeln, för att förbättra verksamhetens kommunikation.
  • Inspelning av samtal.
  • Mobilitet, så att även anställda på språng (säljare, hantverkare, konsulter) har tillgång till telefonväxeln.
  • Driftsäkerhet. Det händer nämligen ganska ofta att telefonväxlar slutar fungera. Den som gör en sökning på Google News på ordet ”telefonväxel” kommer att hitta flera nyheter om kommunala växlar som har slutat fungera.
  • Användarvänlighet för den som ringer in. Vissa växlar är t.ex. svåra att använda för synskadade, vilket man kan läsa mer om här.

Sveriges bästa växel

Även om telefonväxlarna på många företag och verksamheter idag är automatiserade så finns det fortfarande växeltelefonister. Och det lönar sig att satsa på telefonisterna, om verksamheten har sådana. I Östersund finns arbetsförmedlingens nationella växel, som har nominerats till titeln Sveriges bästa telefonväxel. En av telefonisterna säger till P4 att man har hämtat inspiration från stadens fotbollslag, Östersunds FK.

Om du driver ett litet företag är det knappast ett alternativ att ha en växeltelefonist. Här finns en snabbguide som hjälper dig hitta rätt växel, som passar ditt företags behov, om du är entreprenör. Ytterligare en guide, av lite äldre datum, finns här.