Organisera datorn med KonMari

konmariHar du svårt att hålla koll på alla filer på din dator? Med hjälp av konmari-metoden kan du lätt organisera allt på din dator för att skapa en harmonisk känsla även in i det digitala.

Oavsett om du jobbar, studerar eller spelar spel på din dator kan mängden filer bli överväldigande. Ibland kan det också vara svårt att veta vilka filer som ska sparas, inte bara på grund av att vissa filer är viktigare än andra, men också eftersom det är lätt att få en sentimental koppling till det som befinner sig på dina mest använda apparater.

Vad är konmari-metoden?

År 2014 släppte den japanska städ-konsulten Marie Kondo boken The Life Changing Magic Of Tidying Up som snart ackompanjerades av Netflix serien Tidying Up with Marie Kondo, vari allmänheten fick nys om den nyskapande konmari-metoden. Konmari-metoden är ett sätt att organisera dina tillhörigheter. Istället för att organisera ett hem eller förvaringsutrymme rum för rum, presenteras idén om att arbeta utifrån kategorier. Kategorierna är Kläder, Böcker, Papper, Komono (också kallat Diverse) samt Sentimentalt. Lägg allt i en stor hög och börja med ett objekt, känn efter, gör objektet dig lycklig? Är svaret ja så sparas objektet, om inte ska du tacka objektet och sedan göra dig av med det. På detta sätt kan ett annars monstruöst städprojekt bli ett sätt att skapa lycka och harmoni.

Hur kan konmari-metoden användas på datorn?

Ofta relateras konmari-metoden till att städa ett hem eller organisera en stökig byrå, men oavsett om det är fysiska eller digitala tillhörigheter kan allt bli för stökigt. Vid den punkten kan det upplevas som jobbigt att befinna sig vid datorn, speciellt när det oorganiserade blir ett hinder för studier eller arbete. Börja med att skapa en mapp för varje kategori, du kan byta ut kategorier såsom Kläder mot till exempel, Arbete och så vidare. Gå igenom dina filer en efter en, gör filen dig lycklig? Om svaret är ja så sparas den, om inte, tackar du filen och lägger den i “soptunnan”. Efter att du endast har filer som ger dig lycka kvar sorterar du in den i den designerade mappen och Voíla!