Tillgång till Internet

När man talar om prylar och teknik så är det som de flesta ser som mest viktigt just Internet. Tillgången till Internet sker på många olika sätt och om det är via ens mobila nätverk eller om det är från ens surfpunkt hemma så är vi uppkopplade 24 timmar om dygnet. Och det ser inte ut att bli mindre digitalt heller.

Med den tekniken som vi sitter på kan vi göra det mesta online. Vi kommunicerar, köper, studerar och tar in en hel del information. Det är inte mycket som undgår oss och nyheterna väntar inte på sig. Morgontidningen är alltså idag efter med nyheterna trots att de bara är några timmar sena. Vi matas direkt med nyheter på nätet och får direkt ta reda på det senaste i mobilen. Det kan bli otroligt handikappande om vi inte har full access points med vårt Internet. Det innebär att surfingen går smidigare runt i hela hemmet. Barn som inte har tillgång till Internet har visat sig få svårt att anpassa sig till sina klasskamrater. Även svårigheter med att läsa kan bli ett problem då barn i allt högra utsträckning lär sig att läsa på nätet:

Det är klart att det finns ett antal verkliga faror kopplat till barns internetanvändning, men som en ny studie från Oxford visar ligger farorna främst i att inte ha tillgång till internet. Barn som hamnar utanför det digitala livet drabbas stort, både socialt och i sin utbildning. Skolor som samlar in barns mobiltelefoner och enbart varnar för riskerna med internet borde kanske snarare fokusera på hur man ska kunna stötta de barn som inte har någon telefon alls att lägga i lådan. (läs hela debattartikeln här)