Ständigt uppkopplad

Att inte ha Spotify som strömmar in i öronen eller den senaste smartphonen med den coolaste appen som man kan twittra om samtidigt som man tar en selfie är att inte hänga med i utvecklingen. Vad är det som har hänt? Jo, vi har gått från att låta saker ta sin tid till att allt ska ske på en gång och att vi vill att det ska gå att få tag på varandra dygnet runt. Att vara uppkopplad och kunna ta del av det senaste inom tekniken är något fantastiskt, men som med allt så får det inte gå till överdrift. Det här med att vi människor tror vi blivit så bra på att multitaska visar sig inte alls stämma och gör att vi får det supersvårt att komma in i våra arbeten.

Multitaska inte för mycket

Tekniken är vår vän och underlättar något enormt i vår vardag. Den får oss att ta död på all dödtid, att kommunicera med våra vänner samt att inte glömma viktiga möten eller liknande. Ja, fantastisk med andra ord. Men, om man tänker efter så gör den även att vi får sämre minne då vi inte längre behöver komma ihåg saker då tekniken gör det åt oss. Samt att den fysiska kontakten försvinner och vi blir på ett sätt mer ensamma. Men lugn, det handlar bara att du måste få insikt i ditt beteende och att du då vågar göra något åt det: vågar möta dina egna tankar.

  • Prova att stänga av telefonen och alla sociala medier under en helg för att se vad du får för tankar och hur du känner dig när du inte är nåbar varje minut på dygnet.
  • Testa även att skriv upp hur många gånger du är inne på Instagram exempelvis.
  • Skriv även upp hur ofta du avbryter ditt arbete för att kolla sociala medier och känn efter vad det får för konsekvenser.

Det handlar inte om att vi ska sluta köpa snygga prylar, utan bara att vi ska få en bättre förståelse för hur vi nu lever våra liv och om det är vi som lever eller om det är tekniken som styr vårt sätt att vara och må. Satsa på kvalitet istället på kvantitet – detta gäller livet igenom. Här kan du läsa vårt inlägg om prylarna du inte kan leva utan.