Småbarn använder surfplattor

Surfplattorna fortsätter att vara populära och nu har de hittat till ytterligare en målgrupp. Många små barn är flitiga användare av surfplattor och nästan alla har tillgång till dem i hemmet.

3618887-siblings-on-the-floor-using-tablet

Surfplattor har sedan de kom för fem år sedan, blivit alla vårs favoritteknikpryl och i stort sett alla hushåll har en eller flera surfplattor. Många använder sin surfplatta som ett arbetsverktyg medan andra har den på fritiden och kanske tittar på film eller slösurfar på den. Hittills har surfplattan varit en pryl som främst vuxna använt, men nu har användandet bland barn växt väldigt mycket.

Många barn surfar på plattorna

En ny undersökning visar nämligen att små barn använder internet allt mer och då oftast via en surfplatta. Bland de barn som är 5-8 år använder 21 procent internet dagligen och detta kan jämföras med för två år sedan då 17 procent av dem gjorde det. Eftersom de små barnen har svårt att använda handkontroll och tangentbord har surfplattorna verkligen underlättat för deras internetanvändande. I och med detta har för första gången tillgången till datorer minskat bland unga. Nu har man istället tillgång till surfplattor och 84 procent av barnen mellan 5 och 8 år har tillgång till en surfplatta i hemmet, jämfört med 45 procent i undersökningen för två år sedan.

Både bra och dåligt

Huruvida den stora tillgången till internet och surfplattor är bra för barnen eller inte kan diskuteras. Vissa tror att för mycket tid framför skärmen är dåligt för barnen, medan andra tycker att kritikerna försöker stoppa en utveckling som faktiskt är helt naturlig. Vissa läkare ser att skärmanvändandet helst får begränsas eftersom småbarn är väldigt beroende av direktkontakt och uppmuntran från sina föräldrar. Läs mer.