Klassiker vi minns

Genom alla de år som  vi har haft mobiltelefoner i vår ägo har vissa visat sig vara rena måndagsexemplaren medan andra blivit oförglömliga klassiker. Vilken är telefonen som de flesta minns med glädje och som nu fått kultstatus?

gammal mobilDet har länge varit hett att hela tiden ha den allra nyaste mobilen. Men faktum är att det funkar lika bra med begagnade mobiler, det är bättre för miljön, billigare för plånboken och funktioner som en känner igen. Sedan kan klassiska mobiler vara riktigt snygga till sin design också. Vilka för mobiler minns vi allra bäst?

De flesta minns säkerligen de första storsäljarna från Ericsson (innan det blev Sony Ericsson) samt Motorola Razor, första Iphone som kom 2010 samt givetvis alla Nokias storsäljare som man kunde byta skal på hur som helst och som höll för både tapp i backen, vatten och hade en batteritid som det endast går att drömma om i dagens läge. Vem minns Siemens SL45 som kom 2001 och förändrade marknaden genom att vara den första telefonen som även kunde erbjuda en musikfunktion med mp3-filer? Nostalgin är stor i dagens samhälle, det märks inte minste på teknikfronten.

3310 tillbaka i modern version

telefon rödI Svenska Dagbladet skrivs det om hur en av de mest framgångsrika mobilerna genom tiderna är den klassiska 3310:an från Nokia, en mobil som introducerades på marknaden runt millennieskiftet. Denna ersatte succén med 3210 som Nokia tidigare lanserat men nu togs den externa antennen bort och mobilen blev mer slimmad i sin form. I dag har mobilen kultstatus och nu, 17 år efter att den först kom in på marknaden, är det faktiskt tal om att modellen ska få komma tillbaka men i ny och fräsch tappning. De som äger Nokia, HMD Global Oy förväntas, enligt samma artikel, presentera en ny variant av denna klassiker senare i år. En slags hommage till 3310:an som kommer kosta runt 59 dollar, eller 500 kronor på svenska. Vi är alla förväntansfulla på hur denna kommer se ut och fungera och det är helt klart att detta kommer vara årets största nostalgitripp för de som var med på tiden när denna modell kom för första gången.

Fyra nya mobiler från Nokia

Det som 3310:an kanske var mest älskad för var bland annat sin långa batteritid men även att den höll för stötar, tapp i marken och sällan fick skador överhuvudtaget. I Dagens Nyheter skrivs det om hur Nokia kommer tillbaka som mobilmärke under 2017 och först ut kommer vara Nokia 6 som använder Android som operativsystem. Men denna kommer endast att säljas i Kina. Däremot skrivs det i Dagens Industri om hur fyra olika Nokiamobiler avsedda för den europeiska marknaden kommer att lanseras på Mobile World Congress i Barcelona senare i månaden. Däri ingår den moderna varianten av Nokia 3310 som givetvis väntas få en hel del uppmärksamhet av besökare och media. Eventet hålls den 26 februari. Hur de olika lurarna är får man alltså vänta och se men redan nu har hela 250 000 personer förbokat sin nya 3310. Intresset är med andra ord enormt.