Snyggare ljud
Snygga ljudanläggningar har förvisso funnits länge. Den som köper en gammal Bang & Olufsen-radio från 30-talet kommer troligen att få många uppskattande kommentarer från gästerna, oavsett om apparaten ifråga fungerar eller ej.
Men frågan är om det någonsin har funnits så snygga ljudanläggningar som idag. Danska Bang & Olufsen håller fortfarande stilen, och många är de som berömmer både deras design och deras välljud. Men danskarna har fått konkurrens, och det från alla möjliga håll. Idag kan en ljudanläggning se ut nästan hur som helst, och genom uppkoppling mot nätet eller till en hårddisk kan den spela nästan all musik som någonsin har getts ut. Trenden går framför allt mot kompakta anläggningar, med förstärkare, högtalare och CD i ett, och möjlighet att ansluta en smart telefon eller annan enhet. En del har också inbyggda mottagare för att kunna strömma musik över ett trådlöst nätverk.
Ny och nygammal design
Designen behöver inte vara futuristisk. Ett exempel på detta är det relativt nystartade företaget Tivoli Audio, som framför allt tillverkar radioapparater. Deras designer Henry Kloss började sin bana redan på 1950-talet, och de apparater han designar idag liknar i mångt och mycket de han designade då. Framför allt eftersträvar man enkelhet, vilket innebär att det inte ska vara för många knappar, rattar och reglage. En hel del har hänt på insidan av apparaterna sedan 50-talet, men detta har inte motiverat fler saker att hålla reda på utanpå apparaten. Det enkla är ofta det mest raffinerade, och ju fler saker som apparaten kan håll ordning på själv, desto mer användarvänlig blir den.
De allra mest estetiskt tilltalande lösningarna tillverkas också ofta på oväntade platser. Bang & Olufsen startade i en dansk småstad, och för några år sedan försökte Björn Gunnarsson från Falun sälja exklusiva, svampliknande högtalare för 600 000 kronor paret. En och annan miljonär lockades och slog till, men på det hela taget gick det inte särskilt bra för företaget.