Vikten av säkra betallösningar

I takt med att allt mer shopping sker online, så är det viktigt att konsumenter har kunskap i säkra betalningar. Säkra betalningar kan ske på många sätt och det finns flera etablerade betalningsmetoder på marknaden för att konsumenten ska vara skyddad från bedrägeri. Att använda internetbanker, etablerade betalningsmetoder och med skydd av GDPR, så slipper många att bli utsatta från bedrägeri.

Det nya köpcentret och den nya shoppingmetoden är e-handel över internet. De tidigare bedragarna som fanns i områdena kring där människor shoppade har flyttat sig från det till internet. Det kan därför vara en djungel handla online och vara säker på att betalningen sker säkert.

Kända betalningsmetoder

En bra riktlinje för att känna trygghet i att produkten som man har köpt kommer att komma fram och att ens bankuppgifter är skyddade, är att handla med de etablerade och kända betalningsmetoderna. Erbjuder webbshoppen säker betalning via e-handelsplattformen med någon av de vanligaste betalningsmetoderna, är det ett bra val att välja en av dessa. Exempelvis kan det vara en god idé att betala med faktura, direktöverföring eller en alternativ bank, men var uppmärksam om det inte ser ut som det brukar.

Internetbanker som ger säkra betalningar

De senaste åren har allt fler internetbanker uppstått med syfte att ha säkra betalningar, där webbutiker inte får några ytterligare uppgifter om den som har gjort ett köp. Exempelvis på sådana lösningar är PayPal, Apple Pay, Samsung Pay och många andra fler. Det innebär att du som konsument för över pengar till din internetbank och vid betalning måste du logga in med användarnamn och lösenord. Att betala med det här alternativet innebär att butiken inte kommer att få någon ytterligare information om dina bankuppgifter. Det gör att du som konsument kan känna dig skyddad i att butiken inte har vetskap av dina bankuppgifter, för de får endast ta del av dina uppgifter till en sekundär bank.

Lagar som skyddar konsumenten

Jämfört med mer än ett år tillbaka så skyddas konsumenter idag av personuppgiftslagen GDPR. Det innebär att företag inte får spara dina uppgifter på samma sätt, varken gällande dina personuppgifter eller betalningsuppgifter. Den här lagen skyddar alltså konsumenter och gör att de betalningsmetoder som finns på marknaden blir säkrare.